
بی شک شما هم تا به امروز بارها با لوازم استیل رو به رو شده اید. عموم مردم بر این باور هستند که استیل نوعی فلز می باشد اما باید بدانید که این تصور اشتباهی است چرا که استیل تنها الیاژی از آهن است که حدود 2 درصد کربن نیز دارد. وجود کربن در این ترکیب باعث شده است تا خصوصیات منحصر به فرد آن شکل بگیرید. هرچه این مقدار کربن استفاده شده بیشتر شود مقاومت و سختی الیاژ بیشتر میشود و به دنبال آن شکل پذیری آن کم میشود و برعکس. وجود 2 درصد کربن در ترکیب با اهن سبب شده است تا انعطاف پذیری و مقاومت مناسبی داشته باشد و در مصارف گوناگونی قابل استفاده شود. با توجه به اندازه و نوع عنصر های موجود در این ترکیب می تواند سختی و یا میزان شکل پذیری آن دچار تغییر شود.
خواص انواع آلیاژ استیل چیست؟
فولاد ساده کربنی تنها دارای آهن و کربن می باشد و هیچ عنصر دیگری در ترکیب آن جا نگرفته است. افزودن عنصر کروم هم باعث میشود تا استیل ضد زنگ تولید شود. به استیل ضد زنگ استنلس استیل نیز می گویند. افزودن تقریبی 5 الی 10 درصد عنصر کروم که باعث ترکیب و واکنش با هوا میشود یک اکسید کرومی ایجاد می کند که به آن روکش آلیاژ استیل می گویند. این لایه با چشم قابل مشاهده و تشخیص نیست و نقش لایه حفاظتی در ترکیب با هوا را دارد و مانع از زنگ زدگی استیل میشود. برای تقویت این لایه محافظ می توان از عناصر دیگری همانند مولیبدن و یا نیکل استفاده کرد. ضد زنگ بودن تنها یکی از خاصیت های آلیاژ استیل است که دلیل آن را نیز بیان کردیم. از دیگر خواص این فلز می توان به مواردی همچون: مقاومت در مقابل گرما و دمای بالا و حرارت، ظاهر جذاب و درخشان، مقاوم در مقابل خوردگی، عمر مفید طولانی و … اشاره کرد.
شناخت انواع آلیاژ استیل و مغناطیس آن
احتمالا شما هم تا به حال اصطلاح استیل بگیر و نگیر را شنیده اید که در ارتباط با این ماده ذکر میشود. استیل بگیر همان استیل غیر مغناطیس است که جز پر مصرف ترین ها نیز می باشد. استفاده از این نوع الیاژ استیل برای مواردی که ظاهر جذابیت بیشتری دارد و در اولویت است کارایی دارد و از ان برای محصولاتی که در شرایط سخت به کار گرفته می شوند استفاده نمیشود. استیل نگیر نیز دارای اندکی تغییر در ترکیب خود است که به عنوان استیل پایه آن را می شناسیم.
ورق استیل چیست و چه کاربردی دارد؟
این ورق ها از الیاژ استیل استنلس ایجاد می شوند که شکل ظاهری آن ها به صورت مستطیل است و ضخامت بسیاری نیز دارند. این ورق ها در دو نوع شیت و رول قابل عرضه هستند. از این ورق ها در صنایع گوناگونی از جمله: خودروسازی، بال های هواپیما، ساختمان، کارهای پزشکی، معماری و … استفاده میشود.
انواع ورق های استیل کدام است؟
ورق های استیل خود دارای انواع مختلفی هستند که عبارتند از:
- ورق استیل ضد سایش ( از این ورق در مخزن سازی در صنایع استفاده میشود و مقاومت بالایی دارد)
- ورق استیل ضخیم( ضخامت آن ها بیشتر از 20 میلی متر است و در برابر حرارت ایمن هستند)
انواع آلیاز استیل کدامند؟
حال که با این آلیاژ تا حدودی آشنا شده ایم بهتر است که اطلاعاتی در رابطه با انواع آلیاژ استیل نیز بدست آوریم. انواع آلیاژ استیل عبارتند از:
آلیاژ استیل آستنیتی:
این الیاژ بیشترین مصرف را در سراسر جهان دارد. در ساخت آن از 7 درصد نیکل استفاده شده است. از خواص این الیاژ می توان به انعطاف پذیر بودن، تحمل دمای بالا، قابلیت جوشکاری، غیر مغناطیس بودن و … اشاره داشت. با توجه به ویژگی های ذکر شده از این ماده بیشتر برای کاربرد در فضاهای مرطوب و دریایی و شیمیایی استفاده میشود. البته تمام شرایط مواد شیمیایی و … باید در نظر گرفته شود.
آلیاژ فریتی:
این نوع آلیاژ خاصیت زنگ نزن دارد و همچنین از خواص فیزیکی و مکانیزمی مناسبی برخوردار است. در این آلیاز تا حد نیاز از کروم استفاده شده است. مقاومت این الیاژ در برابر خوردگی به نسبت الیاژ های ساده کربنی بالا تر است. این الیاژ در مصارفی همچون دکوراسیون داخلی، لوازم خانگی، لباسوشیی ها، بویلرها، استراکچرها و … قابل استفاده است.
آلیاژ آستنیتی- فریتی:
این آلیاز همانطور که مشخص است هردو ویژگی و مشخصات آلیاژهای ذکر شده در بالا را دارد و به آن ها فولاد ضد زنگ نیز می گویند. به دلیل پایداری بیشتر اندکی عنصر نیکل در آن ها وجود دارد. از این نوع از الیاژ استیل در صنایع کاغذ سازی ، پتروشیمی، کشتی سازی، قند و نیشکر و … استفاده میشود.
آلیاژ استیل مارتنزیتی:
از این فولاد برای مصارفی که نیاز به مقاومت بالا در برابر خوردگی است و یا نیازمند استحکام بالا، سختی بالا، لبه های تیز و زاویه های تیز می باشد استفاده میشود. این ترکیب به راحتی قابل آهنگری شدن است و خاصیت مغناطیسی دارد. از کاربرد های این آلیاژ می توان به ساخت توربین های بخار اشاره کرد.
انواع گرید های استیل کدامند؟
ترکیب میزان مختلفی از کروم، نیکل، کربن و … باعث ایجاد این آلیاژ ها میشود که درصد استفاده از هر یک از آن ها باعث ایجاد گرید های مختلف آن می گردد. استیل گرید های متفاوتی دارد. حدود 90 درصد آن در سه دسته بندی مشهور جای گرفته اند که عبارتند از:
آلیاژ استیل گرید 201
این گرید به فولادی گفته میشود که به صورت ضد زنگ است و نصف روتین همیشگی در آن نیکل اضافه شده است اما به جای آن به مقدار منگنز و نیتروژن آن افزوده شده است. از نظر قیمت نیز ارزان ترین رتبه را به خود اختصاص داده است.
آلیاژ استیل گرید 304
این گرید نیز برای ترکیب های ضد زنگ به کار می رود و ویژگی جالب آن این است که جذب اهن ربا نمیشود و مقاومت آن در برابر رطوبت بسیار بیشتر است.
آلیاژ استیل گرید 316
این گرید دارای ترکیبی از مولیبدن است که مقاومت استیل در برابر خوردگی را بیشتر کرده است و در دماهای بالا نیز مقاوم است.
- steeljobs
- فروردین 6, 1400
- 446 بازدید